Blog 

Hier lees je van alles over mij als fotograaf  handige fotografie tips & inspiratie

Analoge fotografie

Waarom ik nog af en toe zo’n heel oud stoffig ding gebruik! Dat lees je in deze blog.

Denk even mee terug. Weet je nog: 36 foto’s op een rolletje en je zag het resultaat pas wanneer de foto’s terugkwamen van de fotograaf. Dit voelt waarschijnlijk een life time a go! Maar je dacht daardoor beter na voordat je een foto maakte. Beter één goede foto dan tien slechte, toch? Denk beter na voordat je een foto maakt! Dat had ook de kop boven deze blog kunnen zijn. Maar voor mijn meer voor delen van analoge fotografie. 

Voor sommige dingen die maak, dat is dan meestal eigen werk hou ik namelijk wel van tijd die kost om een analoog foto te zien. Ik kom namelijk niet echt uit dit tijdperk, ik groeide wel op in tijd dat mijn ouders analoog fotografeerde maar zo dra ik zelf echt ging fotograferen was dit voornamelijk digitaal. Mijn eerste camera was op mijn wegwerp cameratjes na gewoon een digitale spiegelreflex camera. Tijdens mijn studie in Eindhoven waar analoge fotografie geen vak meer was op mijn opleiding fotografie. Ging ik op zoek om toch een beetje kennis mee nemen van deze bijzondere techniek.
Ik volgende een cursus analoog printen in de doka, waar voor je dus ook eerst analoog moest fotograferen.

Ruim 4 jaar later toen ik moest afstuderen aan mijn opleiding in Brussel koos ik weer voor een analoge camera. Dit keer voor rust zo dat ik de tijd kon nemen voor foto’s & zo dat mensen die zo lief had die voor dit project fotografeerde niet meteen naar resultaat konden vragen. Dat gaf mij namelijk de rust om zelf uit te zoeken welke foto’s ik het mooiste vond voor het verhaal dat ik wilde vertellen.  Tijdens mij studie koos ik al vaker voor een analoge optie van kleinbeeld camera met de bekende 35 mm rolletjes zoals de meeste zo nog kennen, als voor polaroids en 120 mm film (deze gaan in grotere camera’s) dus was niet raar om dit ook nu te doen.

Maar de filosofie van hoe ik fotografeer kan me nemen in mijn digitale werk, en als dit doe kijk voor mijn werk ook vaak de vraag of dit analoog is. Omdat ik meer rust neem voor kiezen van het ”meest perfecte” kader. Het mag in deze gevallen allemaal wat trager dan de normale digitale wereld. Mijn vrij werk rond om ”OPA” is hier een goed voorbeeld van. De hele reeks is digitaal gefotografeerd met mijn Nikon D800 met 2 soorten lenzen 50mm en 85mm. Dus ik kan niet zoomen maar loop wat dichter bij als iets close wil voor foto. Nou moet ik zeggen dat mijn lieve opa ook wel een fotogeniek persoon is en ook wel ijdel niet iemand is die meteen roept; mag ik eens kijken of ik er wel goed op sta!

Na flink wat jaren oefenen kan de manier van werk steeds meer nemen naar mijn zakelijke werk! Ja hier willen mensen graag zien of ze er goed op staan, maar dat laat ik ze graag zien! Ik geloof er in dat je van iedereen een mooi portret kan maken. Want voor mij is elk mensen mooi op zijn manier!

Dit zijn mijn Tip’s aan jou als je ook eens met die ”analoge filosofie” wil fotograferen.
Denk bijvoorbeeld na over:

  • Neem de tijd voor wat je wil vast leggen.
  • Het tijdstip waarop je fotografeert (Hier binnen kort een extra blog over.)
  • De horizon: maak een bewuste keuze waar je de horizon in beeld zet. Sta je in de polder met een fantastische wolkenlucht? Plaats de horizon dan onderin beeld. Fotografeer je een spectaculair berglandschap vanaf een hoog punt? Plaats de horizon dan bovenin beeld. altijd op 1/3 of 2/3 zo dat het een bepaalde spanning heeft. Ook wel de gulden snede: verdeel je beeld horizontaal en verticaal in drie gelijke stukken. Je krijgt dan vier snijpunten. Plaats dingen die je mooi vindt en die de aandacht moeten trekken op die snijpunten.
  • Het moment: wacht het juiste moment af. Een Toscaans heuvellandschap is veel interessanter met een Vespa scooter of Fiat 500 in beeld. Je moet dan wel een beetje geluk hebben natuurlijk en geduld helpt dan ook weer. Kijk in ieder geval even of er in de verte iets aankomt. Heb je geluk en wordt je geduld beloond? Denk dan ook aan de gulden snede!

Ik kan nog zo veel tips geven over hoe je zou kunnen fotograferen. Misschien komen er binnen kort nog wel een paar online.

Corona tijd…

Corona tijd…

Corona tijd..... Wat is het nog steeds een rare tijd. De meeste mensen werken al van maart thuis, voor mij als fotograaf is dit goed te doen en lastig te gelijk! Voor de Corona-crisis werkte ik ook al als ik geen fotoshoots had vanuit huis. Van uit dat opzicht is niet...

Waarom ben ik fotograaf?

Waarom ben ik fotograaf?

Goede voornemens! Of je nou begint op 1 januari of op 20 oktober maakt niks uit! Sommige dingen vind makkelijk om zelf voor te nemen andere echt heel moeilijk! Bloggen dat is nou zo'n voornemen dat ik al meer dan een jaar heb! Want bloggen is goed voor website en ik...